ΑΡΧΙΚΗ SOLAR BASE LTD METAL DIMAL SOLAR BASE LTD ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SITEMAP GR | EN
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ / ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ / ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Εταιρικά Νέα Περισσότερα
ask
bleft3

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 • Μπορώ να εγκαταστήσω οπουδήποτε τα Φ/Β πλαίσια?

Καταρχήν ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και, ει δυνατόν, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να βλέπουν τον Νότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες. Αν δεν συμβαίνει αυτό (αν δηλαδή η στέγη σας σκιάζεται ή ο προσανατολισμός της δεν είναι νότιος), το φωτοβολταϊκό σας θα έχει μειωμένη απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι βιώσιμη οικονομικά η επένδυσή σας. Το πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζεστε εξαρτάται από τον χώρο εγκατάστασης (δώμα ή κεκλιμένη στέγη) και από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών που θα επιλέξετε. Σε ένα δώμα, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε χοντρικά περί τα 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ, ενώ σε μια κεραμοσκεπή 7-10 τ.μ. Η εταιρία μας σας παρέχει τη μελέτη της βέλτιστης θέσης που μπορούν να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια για μέγιστο κέρδος.

 

 • Ποια είναι η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου ανά κλίση και προσανατολισμό?

Με νότιο προσανατολισμό και στη βέλτιστη κλίση παίρνετε το 100% της απόδοσης, ενώ με οριζόντια τοποθέτηση το 90%.

 

 • Θα αντέξει η στέγη μου το βάρος των φωτοβολταϊκών;

Το μέσο βάρος των φωτοβολταϊκών μαζί με τη βάση στήριξης είναι περί τα 20-25 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Συνεπώς, κατά τεκμήριο δεν υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε νεόδμητα κτίρια, αφού η στέγη σχεδιάζεται για να αντέχει πολύ μεγαλύτερα βάρη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια της στέγης.


 

 • Θα χρειαστεί να πειράξω τη μόνωση της οροφής για να εγκαταστήσω το φωτοβολταϊκό;

Συνήθως όχι. Ακόμη όμως και αν χρειαστεί να τραυματιστεί η θερμομόνωση ή η υγρομόνωση της ταράτσας για να στηθούν οι βάσεις στήριξης του φωτοβολταϊκού, γίνονται πάντα εργασίες αποκατάστασης, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.


 

 • Ποιες οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος?

 

1.Σκίαση

Πρέπει να υπάρχει επαρκής ελεύθερος και ασκίαστος χώρος. Χονδρικά απαιτούνται 8 μ2/KW για μονοκρυσταλλικά Φ/Β, 10μ2 για πολυκρυσταλλικά και περίπου το διπλάσιο για τα άμορφα.


2.Προσανατολισμός

Τα Φ/Β πρέπει να έχουν Νότιο προσανατολισμό. Αν τοποθετηθούν σε κάθετη επιφάνεια, ο προσανατολισμός είναι καλύτερα να είναι Νοτιοανατολικός ή Νοτιοδυτικός. Αν είναι κεκλιμένα, μια μεγαλύτερη ποικιλία προσανατολισμών θα δίνει ανεκτά ενεργειακά αποτελέσματα. Ο Βόρειος προσανατολισμός πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.

3.Κλίση

Μια κεκλιμένη Φ/Β μονάδα θα δέχεται περισσότερο φως από μία κατακόρυφη. Κάθε γωνία μεταξύ της ορθής και αυτής των 150 μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι 15ο προτείνονται για να επιτρέπουν στη βροχή να ξεπλένει τη σκόνη. Η βέλτιστη γωνία είναι 30-40ο για ένα Φ/Β που βλέπει Νότια. Κανονικά πρέπει να είναι ίση με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου στον οποίο εγκαθίσταται.

4.Υπαρξη κατάλληλου χώρου για τα ηλεκτρικά συστήματα και τις μπαταρίες.

5.Βάρος (αν τοποθετηθεί σε στέγη)

Ένα πλήρες Φ/Β ζυγίζει 15-20 kg/m2.Αυτό δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά καλό είναι να το γνωρίζουμε και να ληφθεί υπ’ όψη.

6.Αερισμός

Η αύξηση της θερμοκρασίας ελαττώνει την απόδοση, γι’ αυτό η πίσω μεριά του Φ/Β πρέπει να αερίζεται επαρκώς.

8.ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΝΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


 


 

 • Υπάρχει περίπτωση να έχω υπερθέρμανση της ταράτσας μου λόγω των φωτοβολταϊκών;

Όχι γιατί τα φωτοβολταϊκά πλαίσια «ρουφάνε» την ηλιακή ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση αφήνεται πάντα απόσταση μεταξύ ταράτσας –στέγης και φωτοβολταϊκών πλαισίων (1 με 2 εκατοστά περίπου) ώστε να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα ο αέρας αυξάνοντας παράλληλα και την απόδοση των πλαισίων. Σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα με άπνοια, η θερμοκρασία του δώματος κάτω από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι και 13 βαθμούς χαμηλότερη απ' ό,τι αν ο ήλιος χτυπούσε κατ' ευθείαν το δώμα. Με άλλα λόγια, ο τελευταίος όροφος ενός κτιρίου υποφέρει λιγότερο από τη ζέστη.


 

 • Τι εξοπλισμός χρειάζεται;

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (φωτοβολταϊκή γεννήτρια που ακουμπά σε κάποια μεταλλική βάση στήριξης) και τον αντιστροφέα (inverter) που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά σε εναλλασσόμενο της ίδιας ποιότητας με το ρεύμα της ΔΕΗ. Το ρεύμα αυτό περνά από ένα μετρητή και διοχετεύεται στο δίκτυο.


 

 • Πόση ενέργεια παράγει ένα φωτοβολταϊκό;

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι εξαιρετικά προβλέψιμη. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πόσες κιλοβατώρες θα σας δώσει το σύστημά σας σε ετήσια βάση. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150-1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/KWp ανά έτος). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό από ό,τι στις βόρειες.


 

 • Ποιο είναι το περιβαλλοντικό όφελος;

Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά ρυπογόνα καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου κ.λπ). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.


 

 • Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα για την προσθήκη φωτοβολταϊκού συστήματος;

Ναι! Βασική προϋπόθεση για την προσθήκη φωτοβολταϊκού συστήματος για την πώληση ενέργειας είναι η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ενοποιημένη γενικότερη αντίληψη στους καταναλωτές σχετικά με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

 • Τι γίνεται στην περίπτωση μιας πολυκατοικίας όπου οι ένοικοι είναι πολλοί;

Θα πρέπει να γίνει πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου. Το ίδιο ισχύει και στις παλιές πολυκατοικίες που δεν έχουν κανονισμό. Επίσης, εάν κάποιος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ταράτσας μπορεί να ξεκινήσει την εγκατάσταση για ίδιο όφελος εάν αυτό δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας.

 • Θα ήθελα να επενδύσω σε πολλά μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα. Υπάρχει κάποιος περιορισμός για να κάνω κάτι τέτοιο;

Θα πρέπει να είστε ο κύριος κάποιας οριζόντιας ιδιοκτησίας των κτιρίων που επιθυμείτε να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά. Εάν έχετε (ή μπορεί να σας παραχωρηθεί) η κυριότητα πολλών χώρων μπορείτε να εγκαταστήσετε ανάλογο αριθμό φωτοβολταϊκών συστημάτων αρκεί σε κάθε περίπτωση να είστε ο κύριος κάποιας οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

 • Αν είμαι οικιακός καταναλωτής, πρέπει να ανοίξω βιβλία στην εφορία;

Όχι. Ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται πια επιτηδευματίας, με άλλα λόγια απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία. Όπως αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, “δεν υφίστανται για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο”. Με άλλα λόγια, τα όποια έσοδα έχετε από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται. Με βάση τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, δικαιούστε επιπλέον και έκπτωση δαπανών από το εισόδημα (εκπίπτει 20% της δαπάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μέχρι 700 € ανά σύστημα).

 

 • Η απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων ισχύει και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, ισχύει η τρέχουσα φορολογία για τα κέρδη που διανέμονται.

 

 • Που πάει η ενέργεια στη ΔΕΗ?

Η ενέργεια που παράγεται από τα εγκατεστημένα Φ/Β συστήματα αποθηκεύεται στη ΔΕΗ μέσω του δικτύου σύνδεσης. Αυτήν την ενέργεια τη χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για να καλύψει ανάγκες και απαιτήσεις ενέργειας άλλων καταναλωτών.

 

 • Χρειάζεται να γίνουν συνδέσεις καλωδίων ή άλλες εργασίες?

Για την εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος γίνονται κάποιες συνδέσεις καλωδίων από τα πλαίσια προς τον ήδη υπάρχοντα μετρητή της ΔΕΗ αλλά μπαίνει και νέος μετρητής ο ονομαζόμενος «χελώνα». Αυτός μετράει την ενέργεια που δίνει ο πάροχος στη ΔΕΗ.

 

 • Τι στοιχεία χρειάζονται για έναν πρόχειρο προϋπολογισμό?

Αρχικά χρειάζεται να γίνει μία αυτοψία του χώρου που θα τοποθετηθούν τα Φ/Β πλαίσια. Αν πρόκειται για ταράτσα – στέγη μία κάτοψη θα βοηθούσε καλύτερα. Αν πρόκειται για χωράφι χρειάζεται απαραίτητα ένα τοπογραφικό σχέδιο του οικοπέδου. Για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα θα χρειαστεί να έχετε μετρητή της ΔΕΗ και μέρος των αναγκών για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( δηλ. Ηλιακός Θερμοσίφωνας).

 

 

 

 • Αν τοποθετηθεί από πότε ξεκινάνε τα κέρδη μου από τη ΔΕΗ?

Η έγκριση της αίτησης σύνδεσης εγκρίνεται συνήθως μέσα σε 1 μήνα από τη ΔΕΗ. Η ολοκλήρωση και σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο της ΔΕΗ είναι δυνατή μέσα σε περίπου 2 μήνες από την συμφωνία με την εταιρεία μας για την εγκατάσταση. Μετά το πέρας 4 μηνών, η ΔΕΗ θα πιστώσει στο λογαριασμό σας τα κέρδη από την παραγωγή ρεύματος.

 

 

 • Το κέρδος μεταβάλλεται ή είναι σταθερό?

Από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση συμψηφισμού με τη ΔΕΗ η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται για τα επόμενα 25 χρόνια με την τιμή που αναγράφεται στην υπογραφείσα σύμβαση.

 • Από ποιόν γίνεται η μελέτη του χώρου και πως ορίζεται η εγκατάσταση?

Η μελέτη του χώρου γίνεται από Μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας που αναλαμβάνει να ταξινομήσει τα Φ/Β πλαίσια με τρόπο που να πετυχαίνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση με ταυτόχρονη εκπόνηση ηλεκτρολογικού σχεδίου. Στην συνέχεια ο εγκαταστάτης αναλαμβάνει να τα τοποθετήσει στη σωστή θέση και ακολούθως ο ηλεκτρολόγος προχωράει στις ηλεκτρολογικές συνδέσεις των καλωδίων και των εξαρτημάτων.

 • Τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ; Υπάρχει κάποια διαφορά εάν είμαι ιδιώτης ή "μικρή επιχείρηση";
  Εάν είστε ιδιώτης το ΦΠΑ που θα πληρώσετε απλά θα το καταβάλετε και θα προστεθεί σαν έξοδο στο κόστος εγκατάστασης. Εάν είστε μικρή επιχείρηση το ΦΠΑ αυτό προφανώς θα το πιστωθείτε ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απαλλαγής από το ΦΠΑ. Συνεπώς εάν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, σας συμφέρει να εγκαταστήσετε το σύστημα ως επιχείρηση μιας και θα το αντισταθμίσετε με αντίστοιχο ποσό ΦΠΑ που πιθανόν να εισπράττετε από τις εμπορικές δραστηριότητες σας. Στην πώληση πάντως της ενέργειας που παράγετε δεν θα μπορείτε να "χρεώνετε" την ΔΕΗ με επιπλέον ΦΠΑ ούτε στην μια ούτε στην άλλη περίπτωση. Η ρύθμιση αυτή σαφώς αδικεί τους οικιακούς χρήστες σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις μιας και ουσιαστικά το κόστος της επένδυσης είναι 23% ακριβότερο για τους ιδιώτες.


 

 • Πως γίνεται η πίστωση του λογαριασμού της ΔΕΗ με τα Φ/Β?

Κάθε δίμηνο θα λαμβάνετε το λογαριασμό σας κανονικά ο οποίος θα δείχνει το αντίτιμο πώλησης του ηλεκτρικού που έχετε παράξει συνολικά στο Δίκτυο, μείον το ποσό του συνολικού λογαριασμού σας στη ΔΕΗ. Η διαφορά του ποσού πιστώνεται στο λογαριασμό σας και εισπράττεται από τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος κάθε τετράμηνο. Αν κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση της πολυκατοικίας, τότε το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

 • Τι κέρδος έχει η ΔΕΗ άμα πουλάει την ενέργεια με 0,12ευρώ/Kwp και την αγοράζει με 0,55 ευρώ/Kwp?

Για την παραγωγή ενέργειας η ΔΕΗ χρησιμοποιεί καύσιμη ύλη (πετρέλαιο – λιγνίτη) η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τιμών τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα είναι ήδη τέταρτη παγκοσμίως και πλέον πάει ολοταχώς για το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αύξησης εκπομπής ρύπων, με τον αυξητικό ρυθμό να ανέρχεται στο 26, 6% από το 1990 ως το 2004. Την ενεργειακή σπάταλη Οικονομία μας επιβαρύνει κυρίως η ΔΕΗ, στην οποία οφείλεται το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει επειδή το αρμόδιο υπουργείο επιμένει εδώ και χρόνια στη χρήση του λιγνίτη, ενός εξαιρετικά ρυπογόνου – και μικρής ενεργειακής απόδοσης –ορυκτού, που μαζί με το πετρέλαιο εκπέμπει 43 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος. Επειδή όμως, το Κιότο προβλέπει μείωση των εκπομπών στο επίπεδο 12%και η Ελλάδα αδυνατεί να συμμορφωθεί στις κοινοτικές υποδείξεις, καταφεύγουμε στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων :το 2005 η ΔΕΗ πλήρωσε 45 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει δικαιώματα ρύπων – ήτοι, πληρώνει για να μπορεί να ρυπαίνει όσο θέλει. Έτσι, παρά το γεγονός ότι αγοράζει την ενέργεια πιο ακριβά από ότι τη πουλάει έχει σημαντικό κέρδος.

 • Μπορώ να πάρω δάνειο από τράπεζα ή πρέπει να έχω τα χρήματα και ποιος ο τρόπος αποπληρωμής?

Όλες οι τράπεζες καλύπτουν 100% το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος με επιτόκιο να είναι διαφορετικό για κάθε τράπεζα με δυνατότητα προσημείωσης ή όχι. Γενικά με δυνατότητα προσημείωσης το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από ότι χωρίς.

Προϋποθέσεις για εγκατάσταση Φωτοβολταικών σε πάρκο.

Πριν αποφασίσει κάποιος να επενδύσει στη δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων πρέπει να γνωρίζει με σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω 11 σημεία:

1) Καταλληλότητα Οικοπέδου
Εξαρτάται από την τοποθεσία, την έκταση και τη χρήση του οικοπέδου. Απαραίτητη είναι η συμβουλή ενός περιβαλλοντολόγου. Δεν χρειάζεται το οικόπεδο να έχει παροχή ρεύματος αλλά πρέπει να γνωστοποιείται που βρίσκεται η πιο κοντινή κολώνα της ΔΕΗ. Σε περίπτωση πολύ μεγάλης απόστασης της κολώνας της ΔΕΗ αυξάνεται σημαντικά το κόστος της καλωδίωσης. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται να υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας ή οποιαδήποτε άλλη ΑΠΕ για κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης όπως συμβαίνει με τα οικιακά Φ/Β συστήματα.


2) Βιωσιμότητα Επένδυσης
Σημαντικός παράγοντας για να προχωρήσει κανείς στην υλοποίηση ενός επενδυτικού πλάνου στα Φωτοβολταϊκά Πάρκα είναι μια σωστή προμελέτη βιωσιμότητας του πλάνου. Για το λόγο αυτό μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή σωστών συνεργατών αλλά και ικανών συμβούλων.


3) Σύσταση κατάλληλης εταιρείας
Η εταιρεία αν δεν υφίσταται πρέπει να συσταθεί αν θέλει κάποιος να υπαχθεί στον Αναπτυξιακό με σκοπό την Παραγωγή και Πώληση Ενέργειας. Αν υφίσταται πρέπει να συμπεριλάβει στο Καταστατικό της ως σκοπό και αντικείμενο και την Παραγωγή και Πώληση Ενέργειας. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με Λογιστή και Δικηγόρο.


4) Αδειοδοτήσεις και Εξαιρέσεις από τη ΡΑΕ(Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)
Η ΡΑΕ ορίζει ότι για έργο μεγέθους μικρότερο των 150 KW δεν απαιτείται Άδεια Παραγωγής αλλά αίτηση για Απαλλαγή, δηλαδή για Εξαίρεση από αυτή. Για έργο μεγέθους μεγαλύτερο των 150 KW απαιτείται αίτηση για Άδεια Παραγωγής. Η διαδικασία και ο χρόνος ανάλογα με την περίπτωση (Αίτηση Εξαίρεσης ή Αίτηση Αδείας) διαφέρουν σημαντικά. Για έργο μικρότερο των 20 KW δεν απαιτείται άδεια παραγωγής, ούτε εξαίρεση από αυτή. Απαραίτητη είναι η επιλογή κατάλληλου συμβούλου για αυτά τα θέματα.


5) Γνωμοδοτήσεις από άλλες Υπηρεσίες και Περιφέρεια
Απαραίτητες είναι οι γνωμοδοτήσεις άλλων υπηρεσιών, όπως π.χ. αρχαιολογική υπηρεσία, δασαρχείο κ.α.. Επίσης για έργα μεγαλύτερα των 20 KW απαιτείται η έγκριση από την Περιφέρεια. Για τις ανάγκες της Περιφέρειας και για έργα μέχρι 150 KW απαιτείται Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενώ για μεγαλύτερα Μελέτη.


6) Όροι Σύνδεσης με ΔΕΗ
Μεγάλη σημασία πρέπει επίσης να δοθεί στην εξασφάλιση ότι αφού το Φωτοβολταϊκό Πάρκο υλοποιηθεί θα μπορέσει να συνδεθεί με το Δίκτυο της ΔΕΗ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει εγκατάσταση της ΔΕΗ σε κοντινή απόσταση από αυτό. Αφού πληρείται αυτή η προϋπόθεση πρέπει να εξασφαλιστεί από τον Προμηθευτή και Εγκαταστάτη ότι το έργο θα λειτουργήσει.


7) Επιλογή Συμβούλου για Σύνταξη Μελέτης και Υποβολής στον Αναπτυξιακό ή άλλα Επενδυτικά Προγράμματα
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή κατάλληλου συνεργάτη ο οποίος να μπορεί να συμβουλεύσει, να συντάξει, να υποβάλλει, να παρακολουθήσει και να διαχειριστεί την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.


8) Πολεοδομική Άδεια ή Άδεια Κλίμακας Μικρών Εργασιών (Εγκατάσταση σε στέγη ή οίκημα, ενδέχεται και σε οικόπεδο)
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση εγκατάστασης σε στέγη ή οίκημα απαραίτητη είναι η άδεια από την πολεοδομία. Επίσης υπολογίζεται και η δημιουργία χωροταξικού σχεδίου το οποίο έχει συνταχθεί μεν αλλά είναι στο στάδιο συζήτησης. Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να αφορά και τα οικόπεδα.


9) Γνώση των απαραίτητων χρηματοδοτικών μοντέλων για την υλοποίηση του έργου (Ιδία Συμμετοχή, Τράπεζες, Αναπτυξιακός – Επενδυτικά Προγράμματα)
Το 25% της επένδυσης θα καλυφθεί με Ίδια Κεφάλαια, ένα % με δανεισμό και το υπόλοιπο % με χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό ή άλλα Επενδυτικά Προγράμματα. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην επιλογή συμβούλου για τη σύνταξη μελέτης για την Υποβολή Πρότασης στον Αναπτυξιακό καθώς επίσης και η εξασφάλιση μέσω Χρηματοοικονομικού Συμβούλου Βραχυπρόθεσμου και Μακροπρόθεσμου Τραπεζικού Δανεισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η ύπαρξη της Ίδιας Συμμετοχής.


10) Επιλογή Εξοπλισμού, Προμηθευτή και Εγκαταστάτη
Η επιλογή εξοπλισμού, προμηθευτή και εγκαταστάτη πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή καθώς λίγες εταιρείες σήμερα στην Ελλάδα κατέχουν την τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο.


11) Ασφάλιση Επένδυσης
Είναι καλό να υπάρξει ασφάλιση του έργου για περιπτώσεις ζημιών και απώλειας εισοδήματος. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή κατάλληλου ασφαλιστικού συμβούλου.


 


 


 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

ΔΗΜΑΚΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 62, ΚΟΛΩΝΟΣ

210 5151151

info@solarbase.gr

Κατασκευή ιστοσελίδων & φιλοξενία ιστοσελίδων by Icop.gr